2006-10-08

Koreas atombomb...

Det mullrar åter om Korea. Som vanligt ger våra media bara ena sidans argumentering. Som mest får vi den ene eller andre professionelle tyckarens analys. Forskaren Jan Prawitz på Utrikespolitiska Institutet påpekade i en Eko-intervju att landet känner sig hotat av USA och har tröttnat på att hålla sin del i internationella avtal medan USA systematiskt bryter sina åtaganden. Bengt Albons i Dagens Nyheter däremot talar om att landet (alltså Nordkorea, inte USA) "fortsätter agera som en internationell skurkstat" och att "hotet om att genomföra kärnvapenprov ligger i linje med landets ständiga och växande provokationer mot omvärlden". För fullständighetens skull ges här Nordkoreas syn:


Uttalande från DFRK:s utrikesdepartement:

Ny åtgärd för att underbygga krigsavskräckningen

Demokratiska Folkrepubliken Koreas utrikesdepartement utfärdade den 3 oktober följande uttalande om de nya åtgärder som landet kommer att vidta för att understödja sin krigsavhållning för självförsvar:

USA:s dagligen ökande hot om ett kärnvapenkrig och dess illasinnade sanktioner och påtryckningar har skapat en allvarlig situation på den koreanska halvön som inkräktar allvarligt på vår stats högsta intressen och säkerhet och den koreanska nationen står i vägskälet mellan liv och död.

USA har blivit allt ursinnigare i sina militära övningar och uppbyggnad av vapenarsenalen på halvön och i dess närhet i syfte att starta det andra Koreakriget sedan de utfärdade en de facto ”krigsförklaring” mot DFRK genom den stråtrövaraktiga antagandet nyligen av en resolution i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt gör de desperata ansträngningar att internationalisera sanktionerna och blockaden mot DFRK genom att inte lämna några lömska medel och metoder oprövade i ett dåraktigt försök att isolera och kväva DFRK ekonomiskt och störta det socialistiska system som dess folk själva valt.

Den nuvarande Bushadministrationen har gått så långt att man ställt ultimatum att man kommer att bestraffa DFRK om det vägrar att ge efter för USA inom den tidtabell som de satt upp.

Under den nuvarande situationen, i vilken USA:s åtgärder för att isolera och kväva DFRK har nått sin värsta fas, som gått utöver det extrema, kan DFRK inte längre fortsätta att enbart betrakta utvecklingen.

DFRK har redan förklarat att det kommer att vidta alla nödvändiga motåtgärder för att försvara landets suveränitet och nationens stolthet från Bushadministrationens ondsinta fientliga handlingar.

DFRK:s utrikesdepartement är auktoriserat att högtidligt förklara följande i samband med de nya åtgärder som kommer att vidtas för att understödja krigsavhållningen för självförsvar:

För det första: DFRK:s vetenskapliga forskningsområde kommer i framtiden att genomföra ett kärnvapenprov under förutsättningar där säkerheten är fast garanterad.

DFRK tvingades dra sig ut ur icke-spridningsavtalet (NPT) eftersom den nuvarande USA-administrationen övergav det överenskomna ramverket mellan DFRK och USA och allvarligt hotade DFRK:s suveränitet och rätt att existera.

DFRK tillkännagav officiellt att det tillverkade moderna kärnvapen efter att ha gått igenom legitima processer, öppna för insyn, för att hantera USA:s upptrappade hot om ett kärnvapenkrig och sanktioner och påtryckningar.

Det redan förklarade innehavet av kärnvapen förutsätter kärnvapenprovet.

USA:s extrema hot om ett kärnvapenkrig och sanktioner och påtryckningar tvingar DFRK att genomföra ett kärnvapenprov, en väsentlig process för att understödja kärnvapenavskräckningen, som en motsvarande försvarsåtgärd.

För det andra: DFRK kommer aldrig att använda kärnvapen först, utan strikt förbjuda varje hot om kärnvapen och kärnöverlåtelse.

Ett folk utan trovärdig krigsavhållning kommer att gå mot en tragisk död och deras lands suveränitet kommer godtyckligt att inskränkas. Detta är en bitter läxa från de blodsutgjutelser som resulterat av djungelns lag i olika delar av världen.

DFRK:s kärnvapen kommer att fungera som pålitlig krigsavhållning för att försvara statens högsta intressen och den koreanska nationens säkerhet från USA:s hot om aggression och avvärja ett nytt krig och fast värna fred och stabilitet på Koreahalvön under alla omständigheter.

DFRK kommer alltid uppriktigt att genomföra sina internationella åtaganden inom området icke-spridning av kärnvapen och som en ansvarsfull kärnvapenstat.

För det tredje: DFRK kommer att göra sitt yttersta för att förverkliga Koreahalvöns kärnvapenavrustning och bidra till den världsomfattande kärnvapennedrustningen och det slutliga omintetgörandet av kärnvapen.

Eftersom DFRK har utsatts för USA:s kärnvapenhot och utpressning under det senaste dryga halvseklet, föreslog det halvöns kärnvapenfrihet före någon annan och har sedan dess gjort sina yttersta ansträngningar för att uppnå detta.

USA har emellertid missbrukat idén om avnuklearisering som DFRK fört fram, för att isolera och kväva den ideologi och det system som dess folk valt, medan man systematiskt bortsett från all dess storsinthet och uppriktighet.

Det yttersta målet för DFRK är inte en ”avnuklearisering” följd av dess ensidiga nedrustning, utan en som syftar till att lösa de fientliga relationerna mellan DFRK och USA och undanröja själva källan till alla kärnvapenhot från Koreahalvön och dess närhet.

Det finns ingen förändring i DFRK:s principiella ståndpunkt att förverkliga avnukleariseringen av Koreahalvön genom dialog och förhandlingar.

DFRK kommer att göra beslutsamma ansträngningar för att avnuklearisera halvön på sitt eget sätt, sveklöst trots alla utmaningar och svårigheter.

Web Site Counter
Bloggtoppen.se