2006-11-26

Uttalande av Linksfraktion i Förbundsdagen inför NATOs toppmöte i Riga

Ju oftare protagonisterna för ett starkt NATO talar om att alliansen naturligtvis inte gör anspråk på rollen som världspolis, desto klarare blir det, att det är precis vad det handlar om.

Därför firar man nu färdigställandet av snabbinsatsförbandet NATO Response Force (NRF). På vilken folkrättslig grund och för vilka politiska mål dessa trupper ska sättas in, är som tidigare oklart. Säkert är dock att Bundeswehr till sist inte kan vägra, när NATO beslutar sig för att sätta in NRF i södra Afghanistan. Mitgegangen ist mitgehangen (ungefär = den som ger sig in i leken får leken tåla).

I förspelet till Riga talas också om en ytterligare upprustning av militäralliansen. Trots att den redan svarar för ca 65 % av de globala rustningarna, ska kapprustningen alltså hettas upp.

Dessutom ska NATO tala med vissa utvalda länder* om "globala säkerhetspartnerskap". Därmed har man erkänt att skjortan är för trång för att fylla den bakom kulisserna påtagna rollen som världspolis. Den nya koalitionen av villiga - påtänkt är framför allt Japan och Australien - ska i framtiden sörja för att NATO också kan verka som ordningsmakt i Stilla havsområdet. Länderna i den regionen blir säkert glada.

Vore de styrande i NATO för en gångs skull ärliga, skulle de i Riga retirera från den ambitiösa planen som global ordningsmakt: deras referensexempel Afghanistan sjunker allt djupare i kaos. Det militära terrorismbekämpandet i ramen för Operation Enduring Freedom har visat sig som den bästa propagandan för rekrytering av nya terrorister. NATOs biståndsinsats har bara höjt osäkerheten i hela världen.

NATOs fixering vid uppbyggnad och utvidgning av den militära kapaciteten muterar till ett självändamål med icke kalkylerbara risker. Om NATO inte har några andra politiska idéer borde man i Riga själva upplösa militäralliansen.

Översättning: Sixten Andréasson

* Till de särskilt påtänkta icke-medlemmarna man vill dra närmare hör Sverige och Finland (Trots allts anmärkning)

(från:http://groups.yahoo.com/group/afghanistan_ockuperat/)


Web Site Counter
Bloggtoppen.se